Četiri Partizanova aduta za Svetski kup u Beogradu

Zvanični sajt VK Partizan

Beograd i Regatna staza na Savskom jezeru od petka do nedelje (1-3. jun 2018.) biće mesto okupljanja svetske veslačke elite koja će se boriti za odličja na prvom ovogodišnjem Svetskom kupu. U konkurenciji takmičara i takmičarki iz 42 zemalja, među kojima će biti brojni učesnici olimpijskih igara i osvajači svetskih odličja, naći će se i četvorica Partizanovih reprezentativaca koji će nastupiti u tri čamca. U skifovima će se ogledati Marko Marjanović, koji je lane na Svetskom kupu u Beogradu stigao do bronze, i Miloš Vasić, član najuspešnijeg srpskog čamca (dvojca) u protekle tri godine. Igor Đerić i Aleksandar Beđik veslaće u dubl skulu u kojem su prošle godine postali evropski viceprvaci za seniore do 23 godine.

– Partizanovi veslači činiće tri od pet posada A muške reprezentacije Srbije na predstojećem Svetskom kupu. Zbog povrede mišića leđa od pre tri nedelje regatu na Savskom jezeru propustiće Nenad Beđik tako da će njegov partner iz čamca, Miloš Vasić, nastupiti u skifu. Svi naši veslači su uspešno prošli pripremni period za ovo takmičenje i spremno dočekuju start trka –istakao je Nebojša Ilić, koordinator programa za seniore i seniore do 23 godine, šef Stručnog štaba našeg Kluba i trener Marjanovića i Vasića.

Marjanović je lane na Svetskom kupu u Beogradu osvojio bronzanu medalju i tako nagovestio visoke domete na međunarodnoj sceni u ovoj disciplini, kojoj se od prošle godine potpuno posvetio.

– Najbitnije mi je da i na Svetskom kupu u Beogradu nastavim da napredujem u skifu i da u ovoj disciplini napravim pomak u svim segmentima, sve sa ciljem koji sam postavio za ovu sezonu, a to je plasman u finale Svetskog prvenstva za seniore u Plovdivu. Definitivno sam brži i spremniji nego lane, a što je možda i važnije, iskusniji sam za godinu dana. To će posebno da mi pomogne zbog činjenica da me na Adi Ciganliji očekuje izvanredna konkurencija. Ne pamtim da je ikada na prvom Svetskom kupu bilo prijavljeno čak 37 čamaca. Nedostaju samo Hrvat Martin i Novozelanđanin Manson da bi tu bili svi učesnici A i B finala sa prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva za seniore u Sarasoti. Da su i oni došli imali bismo jače takmičenje u skifu nego što će biti na ovogodišnjem planetarnom šampionatu, jer će u Beogradu neke zemlje nastupiti sa više čamaca, a veslaće i Belgijanac Orbeno, finalista Igara u Riju 2016, koji je pauzirao pošle godine. U svakom slučaju očekuju nas četiri izuzetno jake trke u tri dana i biće neophodno mnogo fizičke i mentalne snage da bi se ostvario visok plasman – rekao je Marjanović koji će pored rivala iz ostalih zemalja za protivnike imati i dvojcu kolega iz reprezentacije – Mnogo mi je značilo što sam, za razliku od prošle godine, imao sa kim da sparingujem na treninzima. Lepo je što će Srbija imati trojicu skifista u konkurenciji. Međutim, znam svoj zadatak na Svetskom kupu, a na Vasića i Filipovića, kada počne takmičenje, gledaću kao i na sve ostale rivale.

Za razliku od Marjanovića, Miloš Vasić će i silom prilika na Adi Ciganliji nastupiti u skifu pošto se njegov višegodišnji partner iz dvojca, Nenad Beđik, još nije potpuno oporavio od povrede leđnog mišića.

– Iako je Beđik počeo da trenira odlučili smo da ipak preskočimo Svetski kup u Beogradu kada je dvojac u pitanju. Procenili smo da ne bismo bili u stanju da se prikažemo u najboljem izdanju u ovom čamcu u kojem smo na nekim prvim regatama u 2018. postigli zaista sjajne rezultate. Tako ću ja veslati u skifu koji mi nije strana disciplina budući da sam u ovom čamcu nastupao kao junior i kao senior, doduše poslednji put na Evropskom prvenstvu za seniore u Beogradu 2014. Uostalom i u planu za ovu godinu je bilo da na nekim regatama veslamo i u skifu i da iz ovog čamca podižemo kvalitet za dvojac – kaže Vasić i dodaje – Ne opterećujem se plasmanom. Dobro sam radio i želja mi je da na samom takmičenju „uhvatim“ neke rezultate koje sam postizao na treninzima. Te 2014. na šampionatu Starog kontinenta za seniore na Adi Ciganliji i problem sa povrednom me je sprečio da se pokažem u najboljem svetlu u skifu, pa će sada biti idealna prilika za to.

Aleksandar Beđik i Igor Đerić u dubl skulu na Svetskom kupu u Beogradu za protivnike će imati 23 čamca. Trener ove posade i prvi trener naše Kluba Aleksandar Ivković pred početak takmičenja kazao je da će Svetski kup na Adi Ciganliji biti najveći izazov za Đerića i Beđika u dosadašnjim karijerama.

– Njih dvojica su lane na Svetskom kupu nastupili u četvercu sa Damjanom Lazićem i Igorom Lucićem i na toj regati postigli sjajan rezultat koji ih je potom odveo na Evropsko prvenstvo za seniore. Međutim, ovogdišnji Svetski kup će biti neuporedivo jači budući da će učestvovati mnogo veći broj posada i mnogo veći broj osvajača olimpijskih i svetskih odličja. Stoga će im ovo biti najveće i najjače takmičenje na kojem ćemo da pokušamo da ostvarimo najbolji rezultat i kada je vreme i kada je plasman u pitanju. Odlično su radili u prethodnom periodu i spremni su za sve što ih očekuje na Adi – napomenuo je Ivković.

Štroker Beđik bio je kratak pred početak takmičenja:

– Odlično smo radili i značajno se ubrzali od Izborne trke kada smo obezbedili učešće na ovom takmičenju. Spremni smo da se prikažemo u najboljem svetlu, a sam plasman će zavisiti i od konkurenata. Učestvovaće mnogo kvalitetnih posada koje tradicionalno imaju sjajne dubl skulove kao što su Litvanija, Poljska, Belgija…

Mlađi član dubl skula Igor Đerić, kome je ovo poslednja godina u kojoj će moći da se takmiči i u konkurenciji mlađih seniora, smatra da će plasman u finale biti olovno težak, ali ne i neostvariv zadatak.

– Na Izbornoj regati za ovo takmičenje išli smo 6:14 što je bio odličan rezultat. Od tada smo se, barem po nekim pokazateljima sa treninga, ubrzali za dve-tri sekunde. Ukoliko budemo uspeli da izveslamo trke oko 6:10 mislim da bismo bili veoma blizu plasmana u finale, bez obzira na to što nas očekuje izuzetna konkurencija. Za razliku od prošlogodišnjeg Svetskog kupa na Adi Ciganliji ove godine je prijavljen mnogo veći broj kvalitetnijih čamaca. U dubl skulu će se takmičiti čak 24 posade, od kojih je deset svetskog kalibra. Britanci i Litvanici će nastupiti u sastavima koji čine osvajači olimpijskih medalja iz četverac skulua. Tu su i sjajni Poljaci i još mnogo odličnih posada. Biće gusto, ali se nadam da možemo da ostvarimo dobar plasman – kazao je Đerić.

Izbornu smo odradili kao treba 6:14 solidan rezultat mogogo jače 24 dubla od toga sigurno 10 kvalitetnih čamaca Litvanci iz i Britanci iz letvraca skula Poljake baš kvalitetnih ekipa biće gusto. Da što bolje bio big prezadovoljan ulaskom u dve-tri sekunde na Stebrnom jezeru odmorni i spreni.

Pored tri Partizanova reprezentativna čamca na Svetskom kupu u Beogradu nastupiće i Aleksandar Filipović iz Smedereva u skifu, Miloš Stanojević iz Tamiša u skifu za lake veslače, Vukašin Pivač iz Grafičara i Dušan Slavnić iz Crvene zvezde u dubl skulu, te Nataša Zarić i Jovana Arsić iz Crvene zvezde u ženskom dvojcu. U skifu je prijavljeno 37 čamaca, u skifu za lake veslače 25, u dubl skulu 24, a u ženskom dvojcu 14. Žreb kvalifikacionih grupa biće obavljen u četvrtak, 1. juna. Kvalifikacije i trke repesaža su dan kasnije. Polufinala, C i D finala na programu su u subotu, 2. juna, a A i B finala u nedelju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *