Četiri Partizanova aduta za evropski šampionat u Lucernu

U petak, 31. maja 2019. u Lucernu počinje Evropsko prvenstvo lza seniore na kojem će se do 2. juna za odličja boriti 587 takmičara iz 36 zemalja. Među njima će biti i četvorica Partizanovih reprezentativaca koji će veslati u dva srpa čamca. Miloš Vasić će sa Martinom Mačkovićem iz Palića ogledati u dvojcu, dok će Igor Đerić i braća Beđik, Aleksandar i Nenad, sa Viktorom Pivačem iz Grafičara vojevati bitke u četvercu.

– Svi Partizanovi reprezentativci su u Jajcu na najbolji način odradili završne pripreme za šampionat Starog kontinenta i maksimalno spremni dočekuju start takmičenja. U skladu sa tim očekujemo da u izuzetnoj jakoj konkurenciji u Lucernu postignu svoje najbolje rezultate – bio je kratak pred put u Švajcarsku koordinator programa za seniore i seniore B i šef Stručnog štaba našeg Kluba Nebojša Ilić, pored koga će u Stručnom štabu reprezentacije za ovo takmičenje biti i prvi trener Partizana Aleksandar Ivković.

Miloš Vasić u Lucernu “juri” svoje četvrto kontinentalno odličje. U svojoj riznici evropskih medalja ima tri bronze, u dvojcu sa evropskih prvenstva za seniore u Češkoj 2017. i u Poljskoj 2015. i u četvercu sa Evropskog prvenstva u Italiji 2012. Pred start takmičenja na čuvenoj Regatnoj stazi u Lucernu, gde će za rivale imati 15 najboljih evropskih posada, učesnik olimpijskih igara u Londonu 2012. i Rio de Žaneiru 2016, poručuje da su Mačković i on dodatno podigli nivo veslanja u odnosu na ovogodišnji Svetski kup u Plovdivu gde su osvojili zlato.

– Na prvom ovogodišnjem Svetskom kupu dokazali smo da smo ozbiljna ekipa. Trijumf na ovom takmičenju udahnuo nam je dodatnu energiju i samopouzdanje tako da smo završne pripreme za Evropsko prvenstvo odradili sa mnogo entuzijazma. Čamac u svakom slučaju ide još bolje u odnosu na Plovdiv. Maksimalno spremni dočekujemo start, a cilj nam je da, kao i u Bugarskoj, budemo fokusirani samo na svoje veslanje i da sa tim receptom pokušamo da izveslamo svoje najbolje trke. Konkurencija će biti paklena, najjača ikada u dvojcu kada su evropski šamponati u pitanju. Razlog tome je što je ovo predolimpijska godina u kojoj će na Svetskom prvenstvu za seniore u Lincu krajem avgusta biti podeljeno gro karata za Igre u Tokiju 2020. U Lucernu će nastupiti sve tri posade koje su lane na Svetskom šampionatu u Plovdivu osvojile medalje – Hrvatska, Rumunija i Francuska, kao i Španija, finalista sa ovog takmičenja. Tu su i sjajni čamci Italije, Velike Britanije, Češke… Sve u svemu biće gotovo 10 vrhunskih dvojaca koji će se ravnopravno boriti za finale. U svakom slučaju ako u ovoj konkurenciji uspemo da se domognemo okršaja za odličja znaćemo da smo na pravom putu ka olimpijskoj “vizi”, budući da će u Lincu konkurencija biti jača za svega dva-tri čamca – smatra Miloš Vasić.

Nenad Beđik je jedini član ovogodišnjeg srpskog četverca koji se peo na postolje evropskih prvenstava za seniore, osvojivši bronze u dvojcu na evropskim prvenstvima u Češkoj 2017, u Poljskoj 2015. i u Italiji 2012, i zlato u ovom čamcu u Španiji 2013. Najiskusniji član naše posade je istakao da čamac ide solidno uprkos činjenici da je u ovom sastavu svega dve nedelje.

– Nije bilo više vremena da se uveslamo i da sazrimo kao ekipa, a to je trenutno naša najveća mana. I dalje se oseća razlika u ritmu i zaveslaju, ali se nadam da će do prve trke sve doći na svoje mesto. Na treninzima smo pokazali dosta dobra izdanja, podigli atmosferu u čamcu na najviši mogući nivo i sa velikom dozom pozitivne energije očekujemo početak šampionata. Budući da je Igoru ovo tek prva godina u konkurenciji seniora A, a Aleksandri i Viktoru druga, trudim se da im, kao najstariji u ekipi, prenesem iskustvo učešća u finalima evropskih prvenstava za seniore, a da zajedno pokušamo da u Lucernu dosegnemo taj cilj. Mislim da bi plasman u finale bio veliki rezultat i odličan nagoveštaj mogućnosti ove ekipe za nastavak sezone. Biće izuzetno teško budući da ćemo protiv sebe imati 15 sjajnih čamaca. Među njima posade Rumunije, Italije, Francuske i Velike Britanije će biti glavni favoriti za postolje, dok će ostale, među kojima smo i mi, pokušati da iznenade – napominje Nenad Beđik.

Pored čamaca u kojima će veslati Partizanovi reprezentativci u Lucernu će boje Srbije braniti i Aleksandar Filipović iz Smedereva i Jovana Arsić iz Crvene zvezde u skifovima, te Miloš Stanojević iz Tamiša u skifu za lake veslače. U svojstvu rezervi putuju i Dušan Slavnić iz Crvene zvezde i Veselin Savić iz Smedereva. Žreb kvalifikacionih grupa biće obavljen u četvrtak, u petak su na programu kvalifikacije i repesaži, a u subotu polufinala. Dan kasnije na programu su finala.

Zvanični sajt VK Partizan