BUTULIJIN PUT OD SAIGRAČA DO TRENERA: Neće mi biti problem da uspostavim autoritet

Zvanični sajt RK Partizan

BUTULIJIN PUT OD SAIGRAČA DO TRENERA: Neće mi biti problem da uspostavim autoritet

Bojan Butulija je u tri navrata oblačio dres Partizana. Kako sam kaže, kada je 2004. godine prvi put zaigrao za crno-bele, bio je mlad igrač koji je tek sazrevao u pravom smislu. Naredni ”mandat” u Humskoj počeo je sezonom 2010/11, kada se naš klub okitio titulom.

,,Tada sam već bio zreo igrač, sa dosta uspeha prethodno napravljenih u inostranstvu. To je bila neka sredina karijere”, prisetio se Butulija jednom prilikom za klupski sajt.

U februaru 2017. godine vratio se na zalasku igračke karijere i skrasio se među crno-belima, sa željom da najmlađem timu u Super rukometnoj ligi Srbije pomogne svojim iskustvom.

Iako je u takvoj podmlađenoj ekipi po godinama bio najstariji (od tek punoletnih saigrača bio je stariji čak dve decenije), po duhu Bojana Butulije nikada ne biste rekli da je iza njega dugogodišnja profesionalna karijera, ukrašena brojnim peharima, titulama i pojedinačnim priznanjima.

Entuzijazam dečaka željnog trofeja i pobeda, znanje i iskustvo pravog rukometnog majstora i potezi mađioničara – to bi bio odgovor kada biste zatražili da opišemo sada već novog šefa stručnog štaba crno-belih.

Među remek delima koja je priređivao ljubiteljima ovog sporta, nezaboravna je Butulijina pirueta protiv Crvene zvezde u večitom derbiju odigranom u decembru 2010. godine. Mađioničarski trik kojim je postavljen konačan rezultat 29:26 posvetio je ”Grobarima” uz poruku ,,Za mene postoji samo Partizan i sve ostalo je manje bitno”.

Jedan od poteza koji će se godinama, ako ne i decenijama, prepričavati mlađim generacijama u crno-belom taboru je šrauba kojom je Butulija zatresao mrežu Obilića na gostovanju u sezoni 2017/18.  Ovo su samo neke od majstorija kojima je Bojan osvojio srca saigrača, navijača i sportskih radnika kluba.

Sada je vreme za nove izazove i novu ulogu. Međutim, već smo se uverili da Butulija neće imati milosti prema doskorašnjim saigračima. Na treningu koji su crno-beli momci imali u utorak popodne, novi trener nije dozvolio da se igrači požale na umor i iscrpljenost.

,,Ako niste hteli da se umorite, trebalo je da vas vodim na kafu, a ne na trening”, kroz šalu je konstatovao Bojan, potrudivši se da tokom čitavog termina u hali Banjica motiviše igrače da pruže svoj maksimum.

Međutim, ni sam nije mogao da porekne da ga čeka težak posao pred početak nove sezone.

,,Pre svega moram da kažem da mi je velika čast što sam dobio priliku da iz patika i igračke karijere preuzmem trenersku poziciju u klubu kao što je Partizan. Nadam se da ću u svakom smislu opravdati poverenje koje sam dobio. Biti igrač je jedno, ovo je potpuno druga dimenzija i svakako da je teško. Početak je uvek težak, ali nisam se predavao ni u nekim teškim životnim i igračkim, rukometnim situacijama. Uvek sam ustajao posle padova i poraza, tako da nema razloga da tako ne bude i ovde”, poručio je Butulija.

On je otkrio i šta mu je rekao Nenad Maksić kada mu je prepustio dirigentsku palicu našeg tima.

,,Poželeo mi je sreću i rekao da će mi biti teško. Ja to znam, ali vredan sam, uporan i mislim da neće biti problema. Iskreno, drago mi je što ga nasleđujem u ovakvim okolnostima, što je otišao svojom voljom, a ne zbog nekog rezultatskog neuspeha. I ja sam njemu, naravno, poželeo svu sreću, kao i to da mu novi klub bude samo usputna stanica. Želim mu da non-stop ide nabolje – u trenerskom smislu da klubovi budu što kvalitetniji, a samim tim i što bolje finansijske ponude”.

Put od saigrača i drugarstva do mesta trenera i autoriteta može biti trnovit, ali ne i u slučaju novog šefa struke Partizana.

,,Mi smo imali drugarski odnos i znali smo da ga, kada je to potrebno, promenimo u neko poštovanje, kako sa njihove, tako i sa moje strane. Ne vidim nikakvu prepreku ili razlog da tako ne bude i sada. Bili smo drugari, sada ćemo taj odnos zadržati do neke mere, nešto ćemo promeniti, a nešto ćemo ubaciti novo. Mislim da će sve biti u redu po tom pitanju”, smatra Bojan.

Partizan će od 23. do 26. avgusta biti učesnik Kanjiža kupa, prestižnog međunarodnog turnira na severu Srbije. Crno-beli zbog toga naporno treniraju, kako bi mogli da ”pomrse konce” protivnicima iz Evrope.

,,U pripremnom smo periodu, a to je nešto što 99 posto igrača verovatno ne voli. Međutim, moramo da prođemo kroz to kao i sve ekipe, da se popnemo na neku stepenicu iznad, kako bi nam bilo lakše fizički i psihički. Nikada nisam tražio opravdanja i izgovore već načine da bilo šta uradim u životu bez obzira na to koliko je težak put do cilja, ali moram da kažem da smo zbog nekih malih problemčića kasnije počeli pripreme, samim tim zakasnili i sa loptom”, rekao je Butulija, a potom se osvrnuo na dve prijateljske utakmice koje su crno-beli nedavno odigrali: ,,Utakmicu sa Vespremom 2 dobili smo možda na neku svežinu. To nam je bio prvi kontakt sa loptom ove sezone, posle toga jedan trening pa utakmica protiv izraelskog Hapoela, koju smo nažalost izgubili (21:28). Iz poraza moramo da vadimo pouke i da izvlačimo neku korist, što ćemo sigurno i uraditi. Što se tiče Kanjiže, imaćemo dobre utakmice svakako, ali nas i u nastavku priprema očekuje nekoliko kontrolnih mečeva, tako da ćemo polako slagati kockice”.

Tekst  fotografije i video preuzeti sa zvaničnog sajta RK Partizan