Brašanac: Srećan sam zbog Partizana, ne treba otpisati Parni valjak ni u trci za titulu

Darko Brašanac igra drugu sezonu u španskoj ligi, takmičenju sa najvećim koeficijentom na UEFA rang listi. Kao pozajmljeni igrač Betisa, bivši vezista Partizana odigrao je devet prvenstvenih i jednu kup utakmicu za Leganes, čiji je dres premijerno obukao 20. septembra protiv Đirone.

Nekadašnji adut mlade reprezentacije, kod bivšeg selektora Radovana Ćurčića povremeno član A tima Srbije, u okršaju sa Seltom, u petak, u 23. minutu je napustio teren.

– Povredio sam zadnju ložu, nešto slično kao pre dve godine u Partizanu. Predstoji mi pauza od dve ili tri nedelje, ne veća pošto je u pitanju ruptura, prvi stepen – objasnio je Brašanac na početku telefonskog razgovora za Sportski žurnal.

Prošle sezone u Betisu rođeni Čajetinac odigrao je 25 utakmica. Krajem letnjeg prelaznog roka Darko je odlučio da ode na pozajmicu u Leganes.

– Promenio se trener u pauzi, Kike Setijen je imao svoje ideje, odradio sam pripreme kod njega. Imao sam osećaj da ću da imam malu minutažu, dobio sam ponudu Leganesa i odlučio da odem na jednogodišnju pozajmicu.

Poput pozicije u Partizanu Brašanac je i u Španiji najčešće u ulozi defanzivnog veziste. U poslednje vreme ranija uzdanica crno-belih dobija zadatke i po desnoj aut liniji.

– Moja pozicija zavisi i od protivnika, odnosno našeg načina igre. Najvažnije mi je da sam na terenu. Kad sam došao Leganes je već odigrao dva meča, tako da sam od 11 prvenstvenih propustio samo dva.

Klub iz predgrađa Madrida je drugu uzastopnu sezonu član Primere, lanjsku je završio na 17. poziciji.

– Ambicije su nam da opstanemo u La Ligi, trenutno smo na 11. poziciji. Član sam kluba u razvoju, još se gradi sportski centar i uslov za završetak projekta je da budemo u društvu najboljih. Odlično smo počeli sezonu, bili na tri ili četiri boda od Evrope.

Real Madrid je jedini dvostruki osvajač Lige šampiona, Sevilja je do ove sezone dominirala u Ligi Evrope. Španski klubovi najbolje su kotirani na Starom kontinentu, sudeći po učinku u UEFA takmičenjima Primera je najkvalitetnije nacionalno takmičenje.

– Igra se otvoreno. Uverio sam se i koliko je fizička priprema važna. Loši rezultati često uzrokuju promene trenera.

Barselona je zasela na čelo tabele od starta, Valensija je najprijatnije iznenađenje, Atletiko i Real Madrid sa po osam bodova zaostatka za Kataloncima kao da još hvataju zalet kako bi pripretili lideru.

– Valensija igra sjajno, nema je na evropskoj sceni, trener Marselinjo trenutno rotira najviše 14 igrača. Domet Slepih miševa zavisiće najviše od broja povređenih. Ako Barselona ovako nastavi biće teško za konkurente da je stignu. Očekujem ipak, bolji Real i Atletiko u kasnijem toku sezone – zaključio je Darko Brašanac.

SREĆAN ZBOG PARTIZANA

Partizan se posle 13 godina plasirao u nokaut fazu UEFA takmičenja.

– Naša propuštena šansa pre dve sezone bila je predznak da Partizan može da prezimi u Ligi Evrope. Pre kraja 2015. o tome se u Srbiji nije ni pričalo. Sviđa mi se da se sad drugačije razmišlja, da su ambicije veće. Za crno-bele ovo je uspešna godina. Mnogo znači i povratak iz inostranstva iskusnih Stojkovića i Tošića. Srećan sam zbog bivšeg kluba. Ne bi trebalo otpisati Parni valjak ni u trci za titulu – hvali i hrabri nekadašnje saigrače Darko Brašanac.

SRPSKI USPON U LOŠIM USLOVIMA

Srpski fudbal dugo nije imao uspešniju jesen. Partizan je u šesnaestini finala Lige Evrope, Crvena zvezda je blizu istog uspeha, reprezentacija će na leto 2018. posle osam godina igrati na Mondijalu.

– Nije lako postizati uspehe u Srbiji jer su infrastrukturni uslovi i budžeti znatno manji od većine evropskih zemalja. Ovde je Koke, igrač Atletika, dao izjavu da nismo zalivali teren uoči međusobnog duela, mi tako nešto nismo smeli da izjavimo – naglasio je vezista Leganesa.

 

Izvor :Sportski žurnal