BATA MIRKOVIĆ – Zbog Zidana je dobio žestoku packu, uhvatio Hrvata za međunožje i postao heroj nacije, a sada se vratio u voljeni klub!

Novi trener Partizana je Zoran Bata Mirković, a evo ko je čovek koji će pokušati da vrati crno-bele na staze stare slave.

Zoran Bata Mirković rođen je 21. septembra 1971. godine u Beogradu, a fudbalom je počeo da se bavi prilično kasno – sa 15 godina!

Ali, to ga nije sprečilo da izgradi odličnu karijeru. Igrao je za Rad, Partizan, Atalantu, Juventus, Fenerbahče, pa opet za Partizan…

Profesionalnu igračku karijeru počeo je u Radu, a 1993. preselio se u Humsku, naredne tri sezone sa uspehom je špartao defanzivnom linijom Partizana. Posle epizode u crno-belom dresu put ga je odveo u inostranstvo gde je branio boje Atalante.

FOTO: NEBOJŠA MANDIĆ

Sjajne partije nisu prošle neopaženo tako da je na insistiranje Marčela Lipija prešao u Juventus, a 2000. otisnuo se u Tursku i obukao dres Fenerbahčea. Tabor turskog giganta napustio je 2003. i deceniju posle prve epizode u Humskoj, drugi put u karijeri potpisao je ugovor sa Partizanom, u kojem je završio karijeru.

U leto 2007. godine Mirković je imenovan za direktora svih mlađih reprezentativnih selekcija u Fudbalskom savezu Srbije, ali se na toj poziciji nije dugo zadržao.

Svega godinu kasnije postavljen je za potpredsednika Partizana, kluba za koji je, kako je mnogo puta istakao, emotivno vezan. Na toj funkciji zadržao se 12 meseci, a podneo je ostavku zbog prerane eliminacije iz kvalifikacija za Ligu šampiona.

Savet Marčela Lipija: Ovo ovde je Zidan! Nemoj da pravi budalu od tebe

Zoran Bata Mirković je 1996. godine otišao na Apenine, obukao dres Atalante, vremenom, njegovu sjajnu igru, primetio je tadašnji trener Juventusa, Marčelo Lipi, te ga je doveo u redove Stare dame.

Mirković se posebno seća svog prvog treninga. Trčali su mnogo sa pancirima od deset kilograma, pred kraj treninga su se podelili u dve grupe i počeli da igraju fudbal.

Kada je napao Zidana nije znao šta ga je snašlo, dva puta mu je proturio kroz noge. Trener, Marčelo Lipi je prekinuo trening, pozvao sve da se okupe da objasne Bati:

“Ti si novi pa ne znaš, ovo ovde je Zidan. Mi njega ovde ne napadamo. Pokrivaj tu svoj deo terena, a njega pusti da igra to što igra. Nemoj da pravi budalu od tebe, bezveze “, rekao je Lipi.

Bata za jaja!

1999. godine na stadionu “Maksimir” u Zagrebu odigrana je utakmica Hrvatska – Jugoslavija u kvalifikacijama za EP 2000. godine. Meč je odigran pred oko 40.000 gledalaca, a završen je bez pobednika – 2:2. Jugoslavija je ovim remijem osvojila prvo mesto u grupi sa 17 bodova i izborila direktan plasman na EP koje je održano u Holandiji i Belgiji. Utakmicu je obeležio i detalj iz 41. minuta prvog poluvremena. Jugoslavija je meč završila sa igračem manje, pošto je Zoran Mirković isključen zbog toga što je Roberta Jarnija uhvatio za međunožje.

Tekst preuzet sa portala kurir.rs / kurir sport