Arhitekta se javio Partizanu: Uradio geometrijsku ekspertizu Zvezdinog gola i tvrdi da lopta nije prešla liniju (FOTO)

Telegraf sport piše…

Zoran Veljović, stručnjak za nacrtnu geometriju, ističe da nikada nije išao na utakmicu, ali je dao svoj udeo u diskusiji da li je Boaćijev gol ispravan

Trenutak kada je Boaći uputio šut ka golu Stojkovića; Foto: Marko Jovanović

Polemika o golu Zvezde na 158. Večitom derbiju ostaće večna. “Da li je lopta prešla ili nije?” – glavno je pitanje u Srbiji od završetka utakmice u Humskoj, a definitivan odgovor još nismo doblili, a pitanje je i da li će ikada sumnje biti otklonjene.

Navijači, igrači i uprava Zvezde tvrde da je gol čist, dok crno-bela strana Topčiderskog brda ističe poriče to i ističe da lopta nije celim obimom prešla gol-liniju.

Sada su se u celu stvar umešali i naučnici, koji pokušavaju iz stručnog ugla da objasne pogodak.

Partizanu se javio arhitekta Zoran Veljović, koji je svojim imenom i prezimenom stao iza svog rada, gde je nacrtnom geometrijom pokušao da objasni najsporniji momenat derbija.

On je napravio analizu koju je uradio kroz četiri skice, na osnovu snimka iz najboljeg ugla, koji takođe ostavlja dilemu i ne otklanja sumnju u potpunosti.

Ipak, njemu je to bilo dovoljno da dobije potrebne uglove, iz pomoć kojih je, na osnovu dimenzija terena, stative, lopte, dobio potrebne podatke za analizu Boaćijevog gola.

Evo i kako je on objasnio sliku po sliku:

Analiza fotografije 1:

Ovde sam dobio elemente koje kasnije koristim u analizama. Dobio sam horizont, mesto kamere i ugao kamere u odnosu na stativu. Ugao kamere se poklapa sa linijom kaznenog prostora i tackom ivice terena sto sam posle pokazao u ortogonalnoj projekciji u odnosu na teren. Na osnovu dimenzija stadiona dobio sam tacan ugao kamere na terenu.

Foto: Grafikon gola

Analiza fotografije 2:

Iz relativnog odnosa parametara sa fotografije dobio sam stvarne odnose dimenzija na terenu, sto je vazno narocito da sam dobio dimenzije po dvema osama, sto sam kasnije u ortogonalnoj projekciji koristio za stvarne podatke na terenu.

Foto: Grafikon gola

Analiza fotografije 3:

Ortogonalno dobio sam ugao kamere na terenu. Koristio sam dimenzije stadiona.

Foto: Grafikon gola

Analiza fotografije 4:

Detalj, polozaj lopte i stative. Jasno se vidi da lopta nije prosla gol liniju.

Foto: Grafikon gola

Arhitekta je takođe napomenuo da nikada nije bio na utakmici i da je prilikom ovakvih analiza moguće da dođe do greške, ali da one ne utiču na krajnji rezultat.