ABA liga izgubila mesto u Evroligi!

Šampion ABA lige imaće prioritet kada je reč o dobijanju specijalne pozivnice

Čelnici Evrolige imali su ovog leta pune ruke posla oko dodele vajld karda za popunu poslednjeg upražnjenog mesta za predstojeću sezonu u ovom takmičenju. Kandidata je bilo mnogo, nadali su se iz Partizana da bi to mogli da budu upravo oni, ali je na kraju odluka pala na Zenit iz Sankt Peterburga.

Najvažniji ljudi elitnog košarkaškog takmičenja ponovo su se sastali u Minhenu, gde su razgovarali o tekućim pitanjima, ali i promenama koje će u Evroligi stupiti na snagu počev od narednog leta.

Pred sam početak sastanka, specijalna nagrada uručena je Paulijusu Mocijeunasu, predsedniku Žalgirisa, koji je proglašen za najboljeg čelnog čoveka nekog kluba drugi put uzastopno. Odmah nakon toga govorilo se o finansijskoj situaciji u samom takmičenju, povećanju udela gledanosti Evrolige, promenama u odredbama vezanim za finansijski fer plej, predstavljanju novih pravila ponašanja u dvoranama, a ujedno je potvrđen spisak učesnika Evrolige i Evrokupa za predstojeću sezonu.

Ujedno su predstavljena nova pravila licenciranja, koja će na snagu stupiti narednog leta. Kako navode čelnici Evrolige, novim odredbama žele da omoguće svim klubovima, ma u kojoj ligi učestvovali, podjednaku šansu da dođu do mesta u najjačem košarkaškom takmičenju na starom kontinentu.

Tako će dva mesta „otpadati“ na finalistu i osvajača Evrokupa, a direktan plasman kroz nacionalna takmičenja biće zamenjen sa „godišnjim vajld kardom“, kojih će biti ukupno tri. Time će ujedno biti eliminisano ograničenje vezano za broj klubova po državi.

Timovi koji dolaze iz Evrokupa će imati poseban motiv da se dokažu među najboljima, pošto će bolje plasirana ekipa, koja se pritom plasirala u plej-of, obezbediti učešće u Evroligi naredne sezone. U tom slučaju, finalista Evrokupa za tu sezonu ne bi išao direktno u elitno takmičenje.

To znači da će 18 licenci počev od 2020. godine biti raspoređeno na potpuno drugačiji način. Njih 11 odlaziće na standardno licencirane klubove, dva mesta idu Asvelu i Bajernu, dva tima dolaziće iz Evrokupa, dok će tri ekipe dobiti „godišnji vajld kard“, što je verovatno i najveća promena. Napominje se da će šampion ABA lige ipak imati prednost pri dobijanju ove specijalne pozivnice, jer se u njoj ne nalazi nijedan licencirani klub.

Evroliga je takođe potvrdila da će svi njeni učesnici morati da nastupaju i u domaćim šampionatima, osim ukoliko se dogovorom ne utvrdi drugačije ili postoje objektivne prepreke koje mogu sprečiti tim da ispuni ovaj zahtev.

Tekst Mozzart sport

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *