ABA da prekine agoniju

Od završetka fantastiče košarkaške sezone u regionalnom takmičenju, bar kako sada stoje stvari, neće biti ništa.   

Kolo pre kraja regularnog dela prvenstva, pred početak plej-ofa, ABA liga je prekinuta, a kada će, odnosno hoće li uopšte biti nastavljena, potpuno je nepoznato. 

Da je bar odigrano to poslednje kolo imali bismo nešto bistriju situaciju, znali bi ko ispada, i ko će u plej of pored Partizana, Budućnosti i Zvezde, Mornar ili Cedevita Olimpija. Ovako, ostalo je mnogo dilema.

Neki klubovi su se već izjasnili o mogućem epilogu. Igokea, Krka i Primorska zahtevaju da se sadašnji poredak proglasi za konačni, da Partizan bude šampion a Zadar ispadne. Verujemo da protiv ovakvog predloga ništa ne bi imao pomenuti lider, zatim Cibona i verovatno Mornar, kome bi tako pripalo mesto u Evrokupu. To je tačno polovina lige.

Jasno je da je najveći “protivnik“ ovakvog raspleta Crvena zvezda, koja bi ostala bez Evrolige, mada je u sezonu ušla silno pojačana.

Čovićevom timu pridružila bi se i filijala iz Železnika, koja nema takmičarski razlog za to, ali bi bila na strani svoje starije, ili mlađe sestre, kako želite.

Ne bi se ni Zadrani mirili sa ispadanjem, iako bi u poslednjem kolu trebalo da gostuju Zvezdi, ali ko sme da da im oduzme nadu? Ni Mega ne bi bila ushićena saznanjem da mora da igra u baražu za opstanak, a neulazak novog projekta Emila Tedeskog Cedevita Olimpije, ni u Evrokup, bio bi veliki neuspeh.   

Partizan je odigrao vrhunsku sezonu, mada je imao paklen raspored na startu, sa mnogobrojnim gostovanjima. To je platio porazima od Primorske, Cedevita Olimpije i Budućnosti, ali kada su prebrodili taj period, pobeđivali su u seriji i izgubili još samo od Zvezde. Treba reći da su crno-beli pre starta prvenstva osvojili i ABA Superkup, koji takođe, u ovakvoj situaciji, može da bude adut više u njihovu korist.

Ukoliko se ABA liga ne nastavi, a veliko je pitanje koliko bi tako nešto uticalo na regularnost, pogotovo ako se prinudna pauza još produži, Partizan ima svako moralno pravo da zahteva mesto u Evroligi, čak i ako ne dobije šampionski “prsten“. Jednostavno, regionalno takmičenje ne bi imalo smisla bez prolaznosti u Evroligu a, složićete se, u ovakvoj situaciji četa Andree Trinkijerija zaslužila je to mesto.

Ekipa Partizana ima još jedan otvoren put do evropske elite, a to je kroz Evrokup, koji je prekinut posle druge grupne faze. Crno-beli su imali najbolji učinak i stekli su prednost domaćeg parketa do završnice, što nije mala privilegija, uzimajući u obzir da su samo jednom ove sezone poraženi kao domaćini, i to baš u tom takmičenju od Venecije.

Ako se ni Evrokup ne nastavi, pravedno bi bilo da dve ekipe sa najboljim skorom dobiju mesto u kvalitenijem takmičenju i tako zamene Albu i Valensiju, koje do prekida Evrolige nisu bile među osam najboljih, pa samim tim ne mogu da računaju na novo učešće u eliti.

Uz Partizan, mesto bi trebala da dobije i Unikaha, pa tu Španci ne gube ništa kada je broj klubova u pitanju. Rekli bismo da Evrokup ove sezone uopšte nije bio naivno takmičenje, jer su u njemu igrali Virtus, Uniks, Lokomotiva, Monako, Darušafaka, Galatasaraj, Venecija, pa biti među dve najbolje ekipe u toj konkurenciji, nije mali uspeh.   

Ukoliko bi Partizan kroz Evrokup rešio svoj status evroligaša, ostaje pitanje da li će ABA liga dati još jednog predstavnika. Podsetimo da od ove sezone prvak regionalnog takmičenja nije automatski član Evrolige, ali je jedna specijalna pozivnica obezbeđena za ovu ligu. Po redosledu, ona bi trebalo da ode u ruke Podgoričana, ali nisu male šanse ni Crvene zvezde.

Tu bi se već odigrale “igrice“ van parketa, a i Dragan Bokan i Nebojša Čović imaju veliki adut u “prijateljstvu“ sa Đordijem Bartomeuom, koga su više puta ugošćavali. Prošle godine je za specijalnu pozivnicu aplicirao Partizan, ali je ona otišla u ruke bogatijeg Zenita, a vreme je pokazalo da je to bila pogrešna odluka, bar iz sportskog aspekta.

Partizan je bio ubedljivo najgledaniji tim u Evrokupu i njegove utakmice bile su pravi spektakl i znatno su uzdigle ovo takmiečnje, što su potvrdili svi klubovi koji su gostovali u Beogradu.

I Crvena zvezda se uzda u brojnost navijača, jer je već godinama među najgledanijama u Evroligi, što nije zanemarljivo. Posredno, Zvezdi na ruku može ići to što je Partizan “izvisio“ za pozivnicu prošle sezone, pa bi njene šanse sada mogle biti realnije.

Neće ni Budućnost odustati tako lako, ne sumnjamo ni da će država Crna Gora podržati projekat Bokanovog tima u Evroligi, a veličina budžeta u narednoj sezoni, kada će se mnogi timovi boriti za preživljavanje, može biti od presudne važnosti.

Ubeđeni smo da će pozivnicu zatražiti i italijanski Virtus, čije šanse nisu zanemarljive, pogotovo jer su najbolji u Palaknestru, prošli su među osam u Evrokupu, a košarka se na velika vrata vratila u Bolonju. Ulaganja su bila ogromna, a na odluku bi mogle da utiču i emocije, posle katastrofe koju je ova zemlja doživela, i još doživljava, u pandemiji koronavirusa.

Sigurno je da će se pozivu nadati i neki nemački, ruski ili francuski klubovi, ali smatramo da bi predstavnik ABA lige u njihovoj konkurenciji trebalo da ima prednost. Ako bi se to dogodilo, onda bi u Evrokupu igrali i Mornar i Cedevita Olimpija, uz “gubitnika“ bitke Zvezde i Budućnosti, pa bi i ove dve prvoimenovane ekipe ispunile svoj proklamovani cilj sa početka sezone.     

Što se ABA lige u narednoj sezoni tiče, smatramo da bi je trebalo proširiti za dva mesta, koja bi dobila dva tima iz ABA 2 lige, sa najboljim učinkom pre prekida. Čačanski Borac nije sporan, kao ubedljivo najbolji, a drugi bi trebalo da bude Split, koji ima isti broj pobeda, ali bolji međusobni skor u odnosu na skopski MZT. Ovakim epilogom Makedonci ne bi bili zadovoljni, pa bi se, možda, mogao organizovati baraž pred start sezone, između njih i Zadra, čiji bi pobednik dobio to 14. mesto.

Hipotetički, moguće je da Primorska, koja se bori sa velikim finansijskim problemima, odustane od takmičenja, pa eto mesta za MZT i bez baraža. Liga bi bila duža za četiri kola, ali to ne bi bio veliki problem pošto bi mogla da krene ranije, jer bi vremena za odmor bilo i previše.     

Sve ovo je nagađanje, ali smatramo da rukovodstvo ABA lige mora što brže da reaguje, klubovi imaju velikih finasijskih problema sa plaćanjem košarkaša koji ne igraju i pitanje je da li će više igrati u njihovom dresu. Većina stranaca već je napustila region, pa je i njihov povratak pod velikim znakom pitanja, a igrati poslednje kolo pa plej-of, ili baraž, sa drugačijim rosterom, nikako ne doprinosi regularnosti.

Izvor Sportska centarala