Prekinut niz nepobedivosti za anale svetskog sporta, od 28 uzastopnih zvanja najboljih u zemlji

Zvanični sajt VK Partizan

Impresivan niz Partizanove nepobedivosti u državnim šampionatima, koji je zaslužio svoje mesto u analima srpskog, ali i svetskog sporta, prekinut je. Posle 28. uzastopnih zvanja najboljih u zemlji naš Klub je ovogodišnje Prvenstvo Srbije završio na drugom mestu. Osvojili smo najviše medalja – 28, ali je Crvena zvezda zauzela prvo mesto u konačnom plasmanu zbog većeg broja najsjajnijih odličja. Bez obzira na to dominacija koju je Partizan na najjačem i najznačajnijem domaćem takmičenju imao u periodu od 1990. do 2017. ostaće dugo nerešiv zadatak za sve klubove u zemlji, kako u veslanju, tako i u ostalim sportovima. Budući da je Prvenstvo Srbije stavljena tačka na ovu sezonu prvi trener našeg Kluba Aleksandar Ivković dao je završnu reč.

– Završila se još jedna dugačka i naporna sezona u kojoj je naš juniorski četverac osvojio bronzu na Evropskom prvenstvu u Gravelinu, a potom i deveto mesto na svetu u istom čamcu, u kojem je umesto Petkovića veslao Dimitrijević iz Galeba. Igor Đerić je u tandemu sa Dušanom Slavnićem iz Zvezde izlio bronzu na Evropskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Brestu. Naši najbolji seniori Miloš Vasić i Nenad Beđik su bili četvrti u dvojcu u Evropi, a Marko Mrajnović peti u skifu. Na Svetskom prvenstvu za seniore u istim čamcima zauzeli su deveto, odnosno 11. mesto. Kada je domaća scena u pitanju nismu uspeli da stignemo do trofeja na Prvenstvu Srbije, koje je ove godine održano po drugačijem programu nego prethodnih godina, sa većim brojem ženskih disciplina. Nismo se na najbolji način prilagodili tome budući da smo u ženskim disciplina osvojili samo jednu titulu, za razliku od muških gde smo sa deset najsjajnijih medalja bili daleko najuspešniji od svih ostalih klubova. U svakom slučaju čestitam svim našim članovima na svemu što su pokazali tokom ove sezone, uključujući i izdanja na Prvenstvu Srbije, na kojem smo na kraju zauzeli drugo mesto iako smo imali bolji skor zlatnih odličja nego lane – istakao je Ivković i dodao – I narednih godina, kao i svih prethodnih, glavni rezultatski cilj Kluba biće olimpijska medalja, jedina koja nedostaje u bogatoj istoriji Partizana, zatim osvajanje svetskih i evropskih seniorskih i juniorskih odličja, kao i postolja naših juniora i kadeta na balkanskim šampionatima. Iako nam je bitno da i na ostalim takmičenjima, uključujući i domaćim, budemo na najvišem mogućem nivou, ona će, kao do sada, pre svega biti u službi postizanja vrhunskih rezultata na najvećoj međunarodnoj sceni.

U subotu, drugog dana šampionata na Adi Ciganliji, stigli smo do tri zlata i po četiri srebra i bronze, ali to nije bilo dovoljno da se stigne i prestigne Crvena zvezda. Šampioni Srbije 22. septembra postali su Maša Bugarski s 8:25.20 u skifu za kadetkinje (prvo mesto u prvoj grupi kvalifikacija s 8:48.00), Igor Đerić i Marko Marjanović s 6:31.03 u dubl skulu za seniore (prvo mesto u drugoj grupi kvalifikacija s 6:35.10), te Igor Đerić, Aleksandar Beđik, Miloš Vasić i Nenad Beđik s 6:04.69 u četvercu za seniore (prvo mesto u prvoj grupi kvalifikacija s 6:43.68). Do zvanja vicešampiona stigli su Miloš Pavlović i Ranko Samardžija s 7:01.15 u dubl skulu za kadete, Mihajlo Božinović, Andrej Dašić, Miloš Pavlović, Ranko Samardžija, Strahinja Janković, Bojo Bojović, Dušan Belić, Dušan Cvetković i kormilar Lazar Ivković s 6:29.76 u osmercu za kadete (prvo mesto u drugoj grupi kvalifikacija s 6:36.05), Anđela Nišević s 7:54.96 u dubl skulu za seniorke s Milicom Vodogaz iz Grafičara (prvo mesto u drugoj grupi kvalifikacija s 8:06.21) i Anđela Nišević s 7:05.57 u četverac skulu za seniorke u kojem su veslale i Jana Tarabić i Nataša Ilić iz Danubiusa 1885 i Milica Vodogaz iz Grafičara. Bronzana odličja izlili su Mihailo Petrović s 7:59.44 u skifu za kadete (drugo mesto u drugoj grupi kvalifikacija s 8:42.59), Aleksandar Kuzmanović i Andej Dašić s 7:50.56 u dvojcu za kadete, Strahinja Janković, Bojo Bojović, Dušan Belić i Dušan Cvetković s 6:53.86 u četvercu za kadete, Marko Marjanović s 6:34.33 u četvercu za seniore u kojem su veslali i Aleksandar Jovanović iz Grafičara, Stefan Leković iz Crvene zvezde i Miloš Stanojević iz Tamiša i Lenka Protić, Anja Radinović, Tea Anžur i Vukosava Janjić s 7:57.15 u četevrac skulu do za seniorke.

Nikola Lončar, Dimitrije Sečujski, Kosta Petković i Marko Đuranović s 7:04.02 u četvercu za seniore (treće mesto u drugoj grupi kvalifikacija s 7:02.00) ostali su prvi ispod crte za postolje u ovoj disciplini, dok su Đorđe Lončar, Tadej Ilić, Ilija Bunčić i Milutin Bušetić s 7:45.01 u četvercu za kadete, Pavle Đukanović, Marko Anđelković, Petar Simeunović i Marko Marjanović s 6:59.66 u četverac skulu za kadete (treće mesto u prvoj grupi kvalifikacija s 7:05.88), Marko Marjanović, Ilija Bunčić, Marko Anđelković, Petar Simeunović, Pavle Đukanović, Đorđe Lončar, Milutin Bušetić, Tadej Ilić i kormilar Luka Mladenović s 6.55.61 u osmercu za kadete (treće mesto u prvoj grupi kvalifikacija s 7:11.00), Milica Joksimović i Vanja Bogdanović s 9:04.70 u dubl skulu za kadetkinje (drugo mesto u prvoj grupi kvalifikacija s 8:39.32), Ljubica Tešmanović, Ljubica Bušetić, Milica Joksimović i Vanja Bogdanović s 8:10.84 u četverac skulu za kadetkinje i Lenka Protić i Vukosava Janjić s 9:00.89 u dubl skulu za seniorke (treće mesto u prvoj grupi kvalifikacija s 8:41.00) zauzeli peta mesta u finalima. Stepenik niže u okršajima za medalje ostali su Vuk Jurišić s 8:36.96 u skifu za kadete (treće mesto u prvoj grupi kvalifikacija s 8:11.00), Uroš Đurica, Pavle Bajić, Matej Kujundžić i Lazar Grgić s 7:50.69 u četvercu za kadete i Nikola Milošević s 7:31.74 u dubl skulu za seniore sa Markom Gatalicom iz Srebrnog jezera (treće mesto u prvoj grupi kvalifikacija s 7:30.00).

Kroz kvalifikacije do finalnih trka nisu stigli Đorđe Kostić (peto mesto u prvoj grupi kvalifikacija s 8:21.00) i Nemanja Đorović (četvrto mesto u drugoj 8:50.44) u skifu za kadete, Luka Delić, Nemanja Luledžija, Đorđe Ilić i Vasilije Bojnić u četverac skulu za kadete (četvrto mesto u drugoj grupi kvalifikacija s 6:58.46), Uroš Đurica, Lazar Grgić, Nemanja Đorović, Pavle Bajić, Vuk Jurišić, Đorđe Kostić, Matej Kujundžić, Tadija Ilić i kormilar Mateja Janić u osmercu za kadete (četvrto mesto u prvoj grupi kvalifikacija s 7:45.00), Pavle Lijeskić i Veljko Matić u dubl skulu za seniore (četvrto mesto u prvoj grupi kvalifikacija s 8:05.00) i Uroš Đurica, Pavle Bajić, Matej Kujundžić i Lazar Grgić (četvrto mesto u prvoj grupi kvalifikacija s 8:17.80), te Đorđe Lončar, Tadej Ilić, Ilija Bunčić, Milutin Bušetiću (četvrto mesto u drugoj grupi kvalifikacija s 8:37.00) u četvercu za seniore.